Na początku października 2016 r. grupa uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Ireny Kosmowskiej w Korolówce-Osadzie, kształcących się na kierunku rolniczym, wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Grecji. Praktyki odbyły się w ramach projektu „Ekologiczne rolnictwo przyszłością młodego rolnika”, o numerze 2016-1-PL01-KA102-025104, realizowanym przy wsparciu Unii Europejskiej z programu Erasmus+. Organizacją wysyłającą młodzież na staż było Akademickie Centrum Informacji i Edukacji Europejskiej (ACIEE), a organizacją goszczącą grecka GEORGIKES EKMETALEUSEIS.
Nie zabrakło mnóstwa okazji do poszerzania specjalistycznej wiedzy teoretycznej i praktycznej związanej z zawodem rolnika, m.in. rodzajami i metodami ekologicznych upraw prowadzonych w Grecji, technologiami wykorzystywanymi w rolnictwie greckim i europejskim, czy efektywnym zarządzaniem ekologiczną produkcją rolną oraz hodowlą zwierząt. Uczniowie pracowali m.in. na plantacji kiwi, dowiadując się na czym polega specyfika uprawy tych owoców. Gospodarstwo, w którym odbyli praktyki znajduje się w regionie, który jest największym producentem tego owocu w całej Grecji, a sama Grecja, po Hiszpanii i Włoszech, zajmuje trzecie miejsce w Europie pod względem produkcji. Praktykanci mieli także okazję pracować w Amerykańskiej Szkole Rolniczej w Salonikach (American Farm School). Szkoła została założona na początku XX w. przez mnicha, który przygarnął 10 sierot i wspólnie stworzyli gospodarstwo o areale 1ha. Dziś szkoła posiada 80 ha, na których uprawia się i hoduje wiele gatunków roślin i zwierząt. W szkole realizuje się programy na różnych szczeblach nauczania, począwszy od przedszkolnego, szkołę podstawową, średnią i college. Uczniowie zdobywali tam doświadczenie na plantacji winogron, oliwek i oregano oraz przy wielokierunkowej hodowli zwierząt, począwszy od ślimaków, poprzez kury nioski, indyki, bydło na rzeź oraz krowy mleczne. Mogli poznać tajniki pracy tamtejszej mleczarni, winiarni oraz tłoczni oliwy. Własnoręcznie zbierali oliwki w gaju oliwnym, przy okazji dowiadując się, że drzewo oliwne w starożytności było drzewem świętym i za jego ścięcie groziła kara śmierci. Najstarsze drzewo oliwne w Grecji znajduje się ponoć na Krecie i liczy sobie ponad 2500 lat! Stażyści z Korolówki-Osady odbyli także swoje praktyki na Wydziale Rolniczym Uniwersytetu w Larisie, gdzie zdobyli doświadczenia zawodowe w szklarni, w której uprawia się rośliny bez użycia gleb, tzw. w ogrodach hydroponicznych. Czy jest to rozwiązanie przyszłości w rolnictwie? Czas pokaże… W takich szklarniach uprawia się pomidory, ogórki, bakłażany i paprykę, a efektywność upraw jest ponad dwa razy większa niż tradycyjnych. Uczniowie byli także w lokalnej przetwórni oliwek oraz w winnicy, pracowali również w warsztacie pojazdów i maszyn rolniczych, gdzie zobaczyli kolekcję rzadko już dziś widywanych starych modeli ciągników rolniczych.
W ramach programu kulturowego stażyści wybrali się na wycieczkę na wyspę Skiathos, która należy do archipelagu Sporady, a jej nazwa opisuje ich rozmieszczenie na Morzu Egejskim, a precyzyjniej – ich „rozsianie”, tak jak sieje się nasiona. Podczas rejsu nie zabrakło pięknych widoków i dobrej zabawy. Uczniowie pracowali także w rodzinnej piekarni, gdzie uczestniczyli w całym procesie powstawania chleba, począwszy od mieszania mąki z wodą, poprzez porcjowanie kul z ciasta, ważenie ich, wałkowanie, układanie na specjalnych blaszanych brytfannach, aż po garowanie i wypiekanie.
Młodzież dzięki praktykom poszerzyła zasób specjalistycznego słownictwa w języku angielskim, niezbędnego do poruszania się po europejskich rynkach pracy, a także poznała możliwości, jakie oferuje Unia Europejska dla rolników państw członkowskich. Zdobyła również wiele informacji na temat Unii Europejskiej, współpracy międzynarodowej między Polską a Grecją, czy o kulturze i historii Grecji oraz samego regionu Riwiery Olimpijskiej.
Wszyscy uczniowie już wkrótce otrzymają wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy, a także certyfikaty ukończenia stażu zawodowego.